5 Temmuz 2013 Cuma

AZİZ MİLLETE LAYIK BİR HÜKÜMET

"Siz kimsiniz yahu? Benim milletim ne derse o olur!.."

11 yıldır sık sık duyuyoruz bunu ve benzerlerini. Her konuda haddini bildiriyor "millet" düşmanlarına. "Baba" filminden kalma bir vücut çalımıyla öyle güzel bir tebessümle söylüyor ki, mest oluyor "millet"i.

Bugünkü mevzu şu: Hükümetin TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET Meclisi'ne sunduğu yasa tasarısıyla NBŞ (Nişasta Bazlı Şeker) kotası %15'e sabitleniyor.
* * *
AKP en çok nereden oy alıyor? İç kesimlerden. İç kesimdeki insanlarımız ne iş yapar? Çoğu çiftçilikle ve hayvancılıkla uğraşır. Bu insanlardan resmi rakamlarla kayıtlı 1 milyon 700 bini şeker pancarı tarımı yapıyor. Aile fertlerini de düşününce bu rakamı en az 4'le çarpmanız gerekir. Sadece bu kadar da değil; binlerce insan pancarın taşımasından ekmek yer. Pancarın hem sapı, hem de posası hayvanlar için çok değerli bir besindir. Aynı büyüklükteki bir ormandan 3 kat fazla oksijen üretir. Köylünün şehre göçünü önler, yerinde üretim ve yatırımın en önemli örneklerindendir. Hem tarladaki çiftçinin, hem şeker sanayindeki işçinin, hem nakliyatını yapan şoförün, kısaca yaklaşık 7 milyon insanın ekmeğidir. En önemlisi 75 milyon insanın sağlığıyla yakından ilgilidir.

Kimyasal tatlandırıcı, kimyasal müdahaleye tabi tutulan nişasta bazlı şeker ve ithal saman nasıl bir tatlı hesap, kimin için tatlı bir hesap, ben öyle bir iktisat okumadığım için bilmiyorum. Hatırladığım, Ricardo'nun "mukayeseli üstünlükler teorisi" böyle bir şey değildi.
* * *
Dünya ortalaması %2 olan ve AB ülkelerinde tamamen kaldırılması tartışılan NBŞ oranı Türkiye'de şimdiye kadar %10'du ve Bakanlar Kurulu'nun bunu her yıl %50 artırma yetkisi vardı. Bakanlar Kurulu da her yıl bu yetkisini NBŞ lehine kullanıyordu. "Her yıl uğraşacağımıza yasayla teminat altına alalım" diye düşünmüş olmalılar.

Peki neden tüm dünyada sınırlamaya tabi tutuluyor, nedir bu NBŞ? Mısırdan elde edilen şeker.

Pancarı kaynattığınızda pekmez haline getirebilirsiniz, ama mısırı kaynattığınızda mısır olarak yersiniz. Peki nasıl oluyor da mısır şeker haline geliyor? Kimyasal müdahaleyle! Uzmanlar bas bas bağırıyor "bu kanserojendir" diye.

Peki Türkiye'de bu NBŞ işini kim yapıyor? 2004'ten beri büyük imtiyazlar elde etmiş ABD şirketi Cargill ve partneri Ülker! Muhalif gazeteler bile Cargill'i yazıp Ülker'i yazmaya cesaret edemiyor...

Bu ahval ve şerait altında Türkiye'de pancar ekimine ve işlenmesine kota uygulanmaktadır. Kota sorununu aşan yok mu? Var!.. Kota sorununu aşamayınca batma noktasına gelmiş Adapazarı Şeker Fabrikası, icra marifetiyle Bank Asya'ya geçince kota sorunu birden aşılmış oldu...

İşte "milletim de milletim" deyip durdukları insanlara reva gördükleri şey birkaç ABD Cargill'i birkaç da yandaştır.


Hülasa; biz kimiz ki yahu!? "Benim milletim ne derse o olur."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder