4 Şubat 2014 Salı

MEŞRUİYETİNİ YİTİRMİŞLER TOPLULUĞU

İsterse %99 oy almış olsun, isterse enel hak deyip erisin, yansın bitsin kül olsun, bu hükümet meşruiyetini çoktan yitirmiştir. Çok şükür diyen toplum meşruiyetini hepten yitirmiştir.

Biraz gerilere gitmek gerekirse; bir belediye başkanı, patlayan boru bir türlü tamir edilemediği için bir şehrin iki yıllık suyu boşa aktığında, "Hamdolsun bu borular bizim zamanımızda döşenmemiş" dediğinde meşruiyetini yitirmiştir. Bütün ahlâkî zemini o suyla kaymıştır. Boruların tamirindeki beceriksizliğinden değil, buna "hamdolsun" kılıfı bulduğu için kaymıştır. "Adam doğru diyor" diyen vatandaş, insan olma meşruiyetini yitirmiştir.

Devletin resmi kurumu açlık sınırında yaşayan 13 milyon insan ve açlık sınırını 1.080 lira olarak açıklayıp, devlet 845 lira asgari ücret belirlediğinde, üstelik devletin bakanı çıkıp "bu parayla gayet de güzel geçinilir" dediğinde bütün meşruiyetini yitirmiştir.

Hemen her konuşmasında "edeb ya hu!" diyen Başbakan, vatandaşa "Lan! Ananı da al git" dediği an bütün meşruiyetini yitirmiştir. Velev ki o "Lan"ı yiyen vatandaş dışında ülkedeki herkes o Başbakana oy vermiş olsun.

Başbakan "Bu maaşla geçinemiyorum, ticaret yapmak zorundayım" dediğinde meşruiyetini yitirmiştir.

Tekel işçilerinin kazanılmış haklarını elinden alıp, ekmek teknesini British-Amerikan Tobacco'ya satan Hükümetin bakanı, "Hükümetin burada hatası varsa, merhamet göstermesidir" dediğinde o hükümet meşruiyetini yitirmiştir.

Meydanlarda oy için bağırırken 17'nci büyük ekonomi olmakla övünen, gururla haykıran Hükümet, bireysel refah açısından 67'nci olduğumuzu da söylemediğinde meşruiyetini yitirmiştir.

Gemileriyle, milyar dolarlarıyla anılan birilerinin çocukları rahat rahat ifade verebilsin diye yasa değiştirdiğinde Meclis, meşruiyetini yitirmiştir.


Devleti temsil eden, "Bir tane kız mıdır kadın mıdır bilemem tabii" dediği gün o temsil, meşruiyetini yitirmiştir.

"Alevisi, Sünnisi, Türkü, Kürdü, Lazı, Çerkezi..." diye vatandaşlarını adlandırdığı gün devlet, meşruiyetini yitirmiştir.

APO'nun Anayasa maddesi dikte ettirdiği bir zamanda, Cengiz Akyıldız kalbinden vurulduğu gün hem sabır, hem lanet, meşruiyetini yitirmiştir.

Örneği çoktur. Sadece Ali desem, sadece İsmail desem. İşte o çocuklar, çocukları tarafından toprağa değil, emir almış kindarlar tarafından vurulup asfalta yığıldıklarında bütün toplum, meşruiyetini yitirmiştir.


Adalet, ahlak, sevgi yerine zenginler için bu dünyada da diğerinde de cennet müjdeleyen, garibanlar için cehennem vadeden din, meşruiyetini yitirmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder