16 Ocak 2014 Perşembe

BİR ÖNERİ

Hem bulabildiği her platformda Müslümanlık vurgusu yapan, hem de “Sandıktan çıktık sandıktan çıktık. Milli irade milli irade” diye üstünü başını yırtanlara bir önerim var:

Madem siyaset kurumu halkın gönlündeki meşruiyetini dini kavramlarla sağlıyor, madem “millet” siyasetçinin ve de bürokrasinin ne kadar dindar/Müslüman olup olmadığıyla ilgileniyor ve tercihini buna göre belirliyor, gelin siyasi partileri kapatalım. Seçimlere cemaatler ve tarikatlar girsin. Hatta daha da iyisi, becerebiliyorlarsa, içlerinde en Müslüman adamın kim olduğuna karar verebiliyorlarsa, doğrudan o kişi devlet başkanı yapılsın. Böylelikle seçim masrafından da kurtulmuş oluruz.

Nasıl? Saçma bir öneri mi? Eğer bunu saçma bulduysanız:

1. Siyasetçi olarak; “Bu yıl Hacca gidecek misiniz?” diye sorulduğunda, “inşallah” demeniz anlaşılabilir manada anlamlıdır. “Belirleyeceğiniz asgari ücret açlık sınırının üzerinde olacak mı?” diye sorulduğunda, “inşallah” demeniz saçmadır. Saçma olmanın yanında bir de ahlaksızlıktır.

2. Siyasetçi olarak; “Oğlunuz bu suça karışmış mı?” diye sorulduğunda, “umarım masumdur” anlamında “inşallah karışmamıştır” demeniz anlaşılabilir manada anlamlıdır. “Sizce Güneş Sistemi, Samanyolu içinde, bir devrini 250 milyon yılda tamamlamak üzere bir yörüngede hareket etmekte midir?” diye sorulduğunda, “inşallah ediyordur/etmiyordur” demeniz saçmadır.

3. Vatandaş olarak; “Oy verdiğiniz başkan başarılı olacak mı?” diye sorulduğunda, “inşallah başarılı olur” demeniz anlamlıdır. “Dandanakan savaşını kim kazandı?” diye sorulduğunda, “İnşallah Karahanlılar kazanmıştır” demeniz saçmadır.

4. Vatandaş olarak; “Sizce devleti kim yönetmelidir?” diye sorulduğunda, “O kişi herşeyden önce bilge ve dürüst olmalıdır. Bizim mahalleli arkadaşın da bu meziyetleri var, inşallah o olur” demeniz anlamlıdır. “Bu yıl cari açıkta bir iyileşme olacak mı?” sorusuna, “inşallah olacaktır” demeniz saçmadır.


5. ÖZET: Temenni cümleleri ile bilimsel önermeleri aynı gramer içinde kullanarak aynı sonuca ulaştığını düşünmek saçmalıktır.

6. Şimdi söz Şakir Kocabaş'ın:

“Öyle bir oyun düşünün ki, orada taraflar satranç tahtası ve satranç taşları ile dama oynamakta olsun, ve kendilerine 'Ne oynuyorsunuz?' diye sorulduğunda: 'satranç oynuyoruz' desinler!

Satranç taşları ile dama oynayabilirsiniz, ancak 'şah' artık şah olmaktan çıkmış, ve taşların önemlilik sırası tamamen değer değiştirmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder